Interview med forfatter, yogafilosof, og yogalærer Simon Krohn, i forbindelse med udgivelsen af hans bog ”Nærmere Noget”. 

Simon Krohn og den mystiske villa

Yoga-filosofi på dansk – så vi kan forstå det, mærke det, føle det, bruge det. Det er formålet med filosof og yogainstruktør Simon Krohns nye bog ”Nærmere noget”. Forfatteren inviterer læseren med ind i hans helt eget mystiske hus.

Af Pia Olsen/Citat.

Det var på Platanvej, at Simon Krohn trådte sine første skridt mod et liv med yoga.  Dengang var han blot en dreng fra udkantsdanmark på besøg hos sin mormor. Platanvej var hans København. Og på Platanvej, var der en hvid villa – omgivet af mystik. Den slags bemærker en dreng fra provinsen straks.

En eller anden med magt over tilfældighederne sørgede for, at Simon Krohn, mange år senere i skikkelse af voksen, kom til at træde ind i haven, gå  op af trappen og ind af døren til det mysktiske hus.

Her dyrkede man yoga. Og her fik Simon Krohn sin første yogatime:

”Jeg var flyttet til København for at læse filosofi på universitetet. Jeg besluttede mig for at prøve yoga, fordi jeg ville imponere en pige. Jeg anede stort set intet om yoga – på det tidspunkt var det ikke specielt populært, og jeg kendte ikke andre, der dyrkede det. Men jeg fandt et sted, og det var på Platanvej, som jeg jo kendte fra dengang min mormor boede der. Da jeg finder stedet, går det op for mig, at jeg står udenfor min barndoms mystiske hvide villa. Det var en meget intens oplevelse endelig at gå ind af lågen, op af havegangen og ringe på hoveddøren”.

Det var en mand med langt skæg, turban, orange tøj og et stort smil, der lukkede Simon Krohn ind i yogaens forunderlige verden.  

Det er 17 år siden, at Simon Krohn trådte ind over dørtærsklen til den mystiske hus. Bag sig har han mange timer med næsen i filosofi-bøgerne, en hel del rejser til Indien og mange mange timer på yogamåtten.  Tilsammen har det gjort ham til Cand. Mag. I filosofi, den første danske yogainstruktør, der er registreret i verdens største yogalærer-organisation, Yoga Alliance, med den højeste uddannelse indenfor yoga og  som noget helt nyt; forfatter til den aktuelle bog ”Nærmere noget”.

Men alt det kan man jo ikke se på en person. Og han ligner da også mest af alt en helt almindelig Københavner til frokostpause, da jeg møder ham til en snak om den nye bog, på cafeen på Værnedamsvej.

Hvorfor skal vi have en bog om yogafilosofi?

”Yoga bliver mere og mere populært. Rigtig mange mennesker dyrker yoga og af mange forskellige grunde. Nogle for at se bedre ud, andre for at stresse af og andre igen fordi de leder efter oplevelser. Yogaen giver os noget. Og samtidig oplever jeg, at yogaen har et kæmpe potentiale, som vi slet ikke bruger, fordi det ikke er tilgængeligt for os. Ved at få indsigt i tankerne bag bevægelsessystemet, kan vi få en forståelse af, hvad det er yogaen gør ved os og bruge teknikkerne mere bevidst.

Jeg synes, vi manglede en bog, der gjorde den ældgamle visdom tilgængelig for os. Jeg har forsøgt at omsætte filosofien bag yoga, til tanker, oplevelser og følelser, som vi kan bruge i vores moderne liv. Det har været vigtigt for mig, at bogen ikke blev for akademisk, selvom den bygger på en akademiske viden. Jeg håber at folk, der læser bogen kan føle og mærke teknikkerne og dermed få en dybere yogaoplevelse. Yoga er så meget mere end stressreducerende strækøvelser”.

Det ”meget mere” som yoga er, fik Simon Krohn selv en smagsprøve på som helt uerfaren yogi. I bogen beskriver han, hvordan det helt uforvarent lykkedes ham at rejse sin kundalini-energi – en chokerende oplevelse, indtil han fik hjælp til at forstå, hvad der fremkaldte hans tilstand og, hvad han skulle bruge den til.

”Jeg troede, jeg var den første i verden, der oplevede en reaktion af den slags. Og her var det yogafilosofien, der leverede den viden, jeg havde brug for til at tackle situationen. Og jeg opdagede for første gang, at yogaen bygger på en enorm viden og teknikker udviklet over 2500 år. ,” fortæller Simon Krohn. 

Hvorfor blev du så grebet af yogaen?

”Jeg var hooked fra første time. Det var ret udefinerbart til at begynde med. Men når jeg gik derfra, var det som om farverne omkring mig var lidt klarere, og noget var åbnet op. Det føltes godt. Jeg blev vanvittigt fascineret af, at strækøvelser kunne røre mig så dybt og få så stor eksistentiel betydning for mig.”

Simon Krohns fascination af yoga har sit helt eget fysiske udtryk. Fra en tur omkring hans website ved jeg, at han mestrer nogle af de allermest fysisk krævende øvelser. Ikke desto mindre er det slet ikke det, som yoga handler om, siger han.

”Yoga handler om at være tilstede i virkeligheden. Og yogaens teknikker kan hjælpe dig med at justere dit virkelighedsbillede. Eksempelvis har jeg fået meget anerkendelse, fordi jeg kan svære stillinger. Og ind imellem er jeg tilbøjelig til at ryge ind i et selvbillede, der handler om at folk kan lide mig, fordi jeg kan de avancerede stillinger. Jeg skal være opmærksom på, at der ikke bliver for vigtigt for mig, så jeg pludselig tror, at mit selvværd er betinget af, at min krop er i topform, så jeg kan gøre det. Når det selvbillede bliver for dominerende, så skal jeg udfordre det og arbejde med det, så det ikke bliver for styrende”. 

Hvad kan en helt almindelig yoga-entusiast få ud af din bog?

”En dybere forståelse af tankerne bag yoga kan hjælpe os med at udnytte yogaens potentialer bedre. Vi kan bruge yoga mere aktivt, når vi får sat bevægelserne ind i en større forståelsesramme. Jeg håber, at en større indsigt i filosofien bag bevægelserne vil give folk en bedre yogaoplevelse. En dybere oplevelse”.

Gør yoga dig til et stressfrit og afbalancerede mennesker?

”Yoga handler om at mærke, hvordan vi har det. Jeg synes, det er farligt med idealiseringen om at os, der dyrker yoga er stressfrie og lever i total harmoni. Det er et virkelighedsfjernt og umodent glansbillede. Blandt yogafolk kan det næsten blive et image, der dyrkes. Det går jeg ikke ind for. Ind imellem er vores liv bare sådan, at vi er stressede, frustrerede og ude af balance. Det skal vi acceptere. Yogaen kan hjælpe os med at blive opmærksomme på det, og sørge for at det ikke bliver en permanent tilstand”.

Nærmere noget, udkommer d. 25. april på forlaget PeoplePress.

Læs mere om Simon Krohn på www.mindyourself.dk