Karla-bøgerne

I 2008 blev jeg mor til skønne Karla. Hun er kommet til verden ved hjælp af en donor. Solomorfamilien var ”ny” dengang, og jeg kunne simpelthen ikke finde en eneste børnebog, der kunne hjælpe Karla, og andre børn som hende, med at forstå hendes ophav. Derfor skrev jeg ”Hvor er Karlas far?”.

Jeg skrev bogen sammen med Karla, for det er hendes spørgsmål, der danner udgangspunkt for historien. Det viste sig hurtigt, at mange andre børn havde stillet de samme spørgsmål, og mange andre familier havde brug for bøger, som tog udgangspunkt i en alternativ familieform. Derfor fortsatte vi det gode samarbejde, Karla og jeg.

I øjeblikket er vi i gang med at skrive den femte Karlabog. Bøgerne er vokset både i indhold og størrelse, efterhånden som Karla er blevet større. De følger hendes alder og hendes spørgsmål. Bøgerne handler om Karla og mig og vores liv sammen i en familie uden en far. De er i øvrigt også oversat til tysk.

Hvorfor Karla-bøgerne?

Et stigende antal danske kvinder vælger at få børn ved hjælp af en sæddonor. For at børnene skal få et sundt forhold til deres tilblivelseshistorie anbefaler alle eksperter at tale med børnene om, hvordan de er blevet til så tidligt som muligt. Karla-bøgerne kan fungere som en anledning til at tage den nødvendige snak med sit barn. De kan også være et redskab for bedsteforældre, pædagoger og andre, som er usikre på, hvordan de skal tackle det, når barnet spørger til sin ’far’.

Bøger til voksne

Ud over at skrive biografier for andre har jeg selv skrevet flere bøger.

Der kommer et tidspunkt i enhver kvindes liv, hvor hun ikke gider læse om det, hun ikke har. Det tidspunkt kom til mig, da jeg var højgravid og sad og læste graviditetsbøger. Der stod rigtig meget om barnets far. Sådan en havde jeg ikke til mit barn. Jeg valgte at blive gravid ved hjælp af donor, og den situation kunne jeg ikke finde bøger om. Derfor skrev jeg først “Mor uden far” og sidenhen “Alene om opdragelsen”.