“Mor uden far” af Pia Olsen

”Mor uden far” handler om at træffe et af livets helt store valg, nemlig at blive mor – alene, uden en far. Et stigende antal danske kvinder vælger at indstille en årelang jagt på en partner og får istedet barn alene ved hjælp af en anonym eller kendt donor.

I ”Mor uden far” fortæller 8 kvinder om deres vej frem imod beslutningen om at få barn alene. Kvindernes historier er vidt forskellige og det er årsagerne til deres valg også: Bristet kærlighed, årelang fertilitetsbehandling og uheld i parforhold er blot nogle af årsagerne. I bogen fortæller kvinderne uden omsvøb om udfordringerne ved at være alene om alt. Alene med følelserne, ansvaret og forsørger rollen. Men de fortæller også om at finde en lykke, som ikke inkluderer en mand, og om kærligheden til børnene og livet med små buttede barnehænder, der søger efter mor….og om den frihed det er, kun at være en om at bestemme.

Fælles for kvinderne er en erkendelse af at lykken faktisk fandtes, på den anden side af drømmen om ’far, mor og børn’

Mor uden far er den første bog om det at vælge at få barn med en donor.

”Under min egen graviditet savnede jeg virkelig en bog, som henvendte sig mere til mig. En bog hvor jeg kunne identificere mig med situationerne. De traditionelle bøger handler rigtig meget om hvordan parret sammen kan forberede sig til den lille ny. Som single mor skal man gøre sig helt andre overvejelser end hvis man er et par, ” siger Pia Olsen.

I ”Mor uden far” møder man Lene Gammelgaard som både har adopteret og som er blevet gravid med anonym donor, Hanne Prien, som blev gravid med donoræg og sæd, Susanne Hansen, som blev gravid med kendt donor, Malene Højer Hansen, som blev gravid med anonym donor og fandt ud af at hendes tvillinge piger havde brødre, Annemarie Rosted som blev gravid med kortvaring kæreste, Nina som fik tvillinger som 49-årig, Mette Uth, der forlod kæresten for at få barn med anonym donor og Susanne Bach som lige nåede at få tvillinger inden lukketid. Forord af Vibeke Manniche.

Titel: Mor uden far
Forfatter: Pia Olsen

CITAT:

”Som mødre skal vi jo heller ikke underkende, at vores børn går ud i verden som små pionerer på vores vegne. Det er jo os, der har truffet beslutningen, men det er dem, der skal ud i livet og forklare, i klassen, i sportsklubben osv. Når spejderlederen fx spørger: Kan du ikke lige give denne her seddel til din far? Nej, for sådan en har jeg ikke. Og andre børn spørger: Hvorfor har du ikke en far? Og her er det vores opgave at sørge for, at vores børn har en solid platform at stå på, så de stille og roligt kan forklare, hvorfor der ikke er en almindelig far i deres liv. ” (Nina Stork, Jordmoder).